1191. Bp. Alpár utca 12. [email protected] +36 20 313 99 48

Hogyan világítsd meg az otthonodat?

Otthonunk megvilágítása

Az emberek életében a lakás minden helyiségének megvan a maga szerepe és funkciója, ez pedig elsőbbséget élvez, mivel  figyelembe kell venni az adott helyiség megvilágítását. A rugalmasságnak is teret érdemes engedni a funkcionalitás és a személyre szabottság közötti egyensúly megteremtésekor, és arról sem felejtkezzünk el, hogy mennyit változik az otthonunk hangulata a nap folyamán.

A közös családi reggelinek a hangulatát estére felváltja a meghittséget és bensőségességet árasztó együttlét. Ha tudjuk mit is csinálunk, akkor lakásunk légkörét, atmoszféráját akár egyetlen izzó is képes gyökeresen átalakítani. A világításnak a praktikusság szempontjainak is meg kell felelnie, amellett, hogy esztétikai szerepet tölt be az otthonunkban. Főleg az olyan  helyiségekben, ahol alapvetően fontos a jó látás, példaként említve a konyhát, a fürdőszobát vagy a dolgozószobát.

A mai kor embere nagyon szerencsés helyzetben van, hiszen mind a hazai, mind pedig a külföldi tervező cégek innovatív lámpatestei is széles választékot kínálnak, melyek olykor még a képzeletünket is fölülmúlják. A bőség zavarával küzdve ez néha zavarba ejtő is lehet, és az éppen vásárló egyén az eredeti elképzeléseit illetően még órákon keresztül bolyonghat a választék között.

Amikor éppen a világítással kapcsolatban tervezgetünk elengedhetetlen, hogy összegyűjtsük legfőbb szempontjainkat, és mielőtt a világítás tervezésébe belefognánk meg kell ismernünk egy helyiség természetes fényviszonyait. Ha pedig gond van a világítással, akkor a villanyszerelő segíthet !

Sosem egyformán éri a nap során a fény lakásunk helyiségeit, ami alapvetően behatárolja, hogy milyen erősségű világításra lesz szüksége egy adott helyiségnek. Például egy északi fekvésű szobába több mesterséges fényre lehet szüksége az ott lakóknak még nyáron is, mint egy déli fekvésű társában.

Ha a konyháról esik szó, akkor egyértelműen a praktikusságnak jut a főszerep. Akár ez is lehetne a mottónk a konyhai világítás megtervezésekor, hogy ” jól látható legyen, amit látnunk kell “.

Az ebédlő asztal fölé akár szabályozható hangulatvilágítást vagy felfüggesztett homályosabb fényt adó lámpabúrát is beépíthetünk, míg a konyhapult, a munkaasztal, a tűzhely, a tárolók, és a polcok éles fényben ragyogjanak.