1191. Bp. Alpár utca 12. [email protected] +36 20 313 99 48

Kültéri burkolatok: Mire érdemes odafigyelni a térkövezéskor ?

Térkövezésnél mire figyeljünk?

A tél elmúltával, ahogy feléled a természet, eljön az ideje a kerti tevékenységeknek, felújításoknak. A különböző alakú, színű, és méretű térkövek elterjedésével egyre népszerűbbek lettek ezek a burkolatok a közterületeket is beleértve, a családi házak mellett. Praktikusságuk abban rejlik, hogy könnyebben visszaállítható a burkolat az aszfalttal vagy az öntött betonnal szemben, ha bármilyen bontási munkálatot kell elvégeznünk. Van azonban néhány aranyszabály, amellyel érdemes tisztában lennünk – nehogy később váratlan meglepetésekben legyen részünk – ha családi házunk körül mi szeretnénk járdát vagy akár autóbejárót kivitelezni.

Így történik a lerakás: A térkövezés azzal kezdődik, hogy először kijelöljük a térkövezni kívánt területet, majd következik a megfelelő aládolgozás. Ehhez a művelethez nem szükséges különösebb szaktudás, ugyanis a kijelölt terület talajkiemelése történhet egy egyszerű ásóval, vagy egy lapáttal is.

A járdaszegélyek behelyezése egy fontos lépés a műveletek során. Annak elkerülésére, hogy a terhelés során ne süllyedjenek meg a szélső térkövek, optikai keretként szegélyeket alkalmaznak, melyek mélyebben helyezkednek el. Miután megtörtént a talaj kitermelése, majd a szegélykövek lerakása, csak ezek után kezdődhet a feltöltés.

Három réteget kell lerakni: először jön alulra a sóder, rá a homok, végül erre rakjuk a térkövet, mellyel kialakul a végső magassága a rétegnek. Első lépésként tehát kezdjük a sóder feltöltéssel. Hozzávetőlegesen 20 cm-es mélységben kell betölteni a sódert a kiemelt talaj helyére. Mivel ez a réteg fogja majd elvezetni a vizet a talajban különösen fontos jelentőségű. Azért, hogy a sóder megfelelő minőségű alapot képezzen majd a térkőnek, minden esetben alaposan tömörítenünk kell ezt a réteget egy döngölővel.

Második lépésként a megfelelően ledöngölt sóderrétegre kerülhet a szemcsés homokréteg, melyet már nem kell döngölni, viszont szintezni szükséges egy szintezőléccel, amely művelet az egyenletes, és sima felületet eléréséhez kell. Erre a rétegre kerülhet végül a térkő.

térkövek helyére illesztése történhet egy gumikalapáccsal, amikor a burkoló a végső helyére ütögeti a köveket, majd beszórja a teljes felületet homokkal, és egy seprűvel tömíti a fugákat.